De deurwaarder komt langs

Heeft u een rekening nog niet (volledig) betaald? Als u ook niet reageert op de herinneringen, dan kan degene waarbij u een schuld heeft naar de rechter stappen. In veel gevallen komt dan de deurwaarder bij u langs. Hieronder leest u wat dat betekent.

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder zorgt ervoor dat mensen hun openstaande rekeningen betalen. Dat doen ze namens degene die nog geld van u krijgt. Dat kan een bedrijf zijn, of de overheid. Een deurwaarder mag aan de deur langskomen, uitspraken van de rechter afhandelen en beslag leggen op spullen of inkomen.


Waarom komt de deurwaarder langs?

De deurwaarder komt langs voor verschillende redenen.

 1. De deurwaarder komt langs met een dagvaarding:
  Een dagvaarding is een brief waarin staat dat u naar de rechtbank moet komen. De deurwaarder mag het ook bij uw huisgenoten of in uw brievenbus achterlaten.
 2. De deurwaarder komt langs met een betekening:
  Een betekening van onder andere een vonnis is de beslissing van de rechter. Zegt de rechter dat u de schuld moet betalen? Dan mag de deurwaarder met deze uitspraak beslag leggen op uw spullen. De deurwaarder bezorgt de uitspraak bij u thuis en vraagt u binnen 2 dagen te betalen. De deurwaarder bezorgt het vonnis, de beschikking of het dwangbevel bij u thuis. 
 3. De deurwaarder heeft beslag gelegd op uw loon of uitkering:
  Bij een beslag op uw inkomen gaat de deurwaarder eerst langs bij uw werkgever of uitkerende instantie. Daarna komt binnen 8 dagen de deurwaarder bij u langs. Het beslag wordt op deze manier officieel aan u bekend gemaakt.
 4. De deurwaarder komt beslag leggen op uw spullen. Dat kan betekenen dat hij de spullen inneemt. 
 5. De deurwaarder komt gas, water en/of elektra afsluiten. 

Wat moet ik doen als de deurwaarder langskomt?
Blijf rustig en praat.

Betaal nu met iDEAL

Deel informatie

Gekopieerd naar het klembord.